donderdag 29 maart 2018 14:00

Dag-4 cursus 'Twentse taal en geschiedenis'

Cursus ‘Twentse taal en geschiedenis’

De cursus bestaat uit vier middagen.

• Donderdag 1 maart van 14:00 – 16:30 uur.
  • Donderdag 15 maart van 14:00 – 16:30 uur.
  • Donderdag 22 maart van 14:00 – 16:30 uur.
  • Donderdag 29 maart van 14:00 – 16:30 uur.

De cursus start donderdag 1 maart om 14.00 en duurt tot 16.30 uur in Museum Hengelo aan de Beekstraat 51. De drie daaropvolgende cursus donderdagmiddagen zijn op 15, 22 en 29 maart.

Kosten € 96,00 p.p. incl. koffie/thee en cursusmateriaal. Aanmelden kan via de administratie van Museum Hengelo administratie@museumhengelo.nl of telefonisch 074-259 42 16

Geschiedenis

Beide docenten zijn aanwezig op de 4 donderdagmiddagen. De cursusinhoud wordt afgestemd op de wensen van de cursisten. In elk geval zal aan de orde komen waarom op school nog altijd alleen de geschiedenis van Nederland aan de orde komt, terwijl in Twente toch ook het een en ander gebeurd is.

Van Lennep

Ook de Twentse taal komt volop  aan de orde. Net als de eigenaardige Twentse humor en emoties als onderdeel van het Nedersaksisch. Via teksten en powerpointpresentaties wordt de specifieke Twentse geschiedenis behandeld. Het mes snijdt aan de dialectkant én aan de historische kant door de vertaling van Jacob van Lenneps verhaal over de Huneborg in 4 gedeelten te lezen.

Docenten

Gerrit Dannenberg is directeur van het Rijssens Museum en was daarvoor taaldocent. Hij maakt deel uit van de Stichting Twentaal, is secretaris van de Twente Akademie en redacteur van ’n Bodbreef, het streektaalmagazine van ‘n Kreenk vuur Twentse Sproak (KTS).

Gerrit Kraa is auteur van diverse boeken in het Twents en in het Nederlands, redacteur van ’n Bodbreef, columnist van TC Tubantia en was de eerste Twentse streektaalconsulent van het toenmalige Van Deinse Instituut.