woensdag 18 oktober 2017 20:00

Aanvang          20:00 uur

Toegang         5,00, donateurs 2,50

Locatie             Archeologiepand aan de Marktstraat 19

Lezing over de geschiedenis en symboliek van de sieraadkunstgeschiedenis

SIERADEN IN DE OUDHEID

Deze boeiende lezing voert u mee terug naar de oudheid en laat u kennismaken met de fascinerende wereld van sieraden. We maken een reis door de tijd en zien welke symbolische, rituele en religieuze betekenis sieraden altijd hebben gehad voor mensen.

Wanneer gingen mensen voor het eerst sieraden dragen en waarom?

Naast het feit dat mensen altijd al gefascineerd zijn geweest door glimmende objecten en dus vanuit esthetische overwegingen sieraden gingen maken, is vooral het sociale en culturele aspect van belang. Vaak om aan te geven welke plaats men binnen de groep aannam.

Ook werden er veel sieraden mee begraven en dat geeft aan dat aan sieraden een spirituele functie werd toegekend. In zekere zin kun je zeggen dat het dragen van sieraden de allereerste vorm van communicatie tussen mensen is !

Naast sieraden bestaan er ook andere vormen van lichaamsversieringen, zoals tatoeages, inkervingen en piercings. Deze hebben net als sieraden een sociaal-culturele betekenis. Tijdens de lezing worden deze ook besproken.

Beginnend bij de prehistorie en het oude Egypte wordt aan de hand van prachtig beeldmateriaal een overzicht gegeven van de ontwikkeling en betekenis van de sieraadkunst in de oudheid.

Neem beslist uw favoriete sieraad mee !