dinsdag 15 augustus 2017

Cursus 'Twents'

Cursus ‘Twentse taal en geschiedenis’

De cursus bestaat uit vier middagen.

  • Donderdag 22 februari van 14:00 – 16:30 uur.
  • Donderdag 1 maart van 14:00 – 16:30 uur.
  • Donderdag 8 maart van 14:00 – 16:30 uur.
  • Donderdag 15 maart van 14:00 – 16:30 uur.

Aanmelden    administratie@museumhengelo.nl

Kosten € 96,00 per persoon.

Gerrit Dannenberg en Gerrit Kraa verzorgen  4 cursusmiddagen over dialect.

Doorgaans is er op de eerste middag overleg met de cursisten over wat zij wenselijk achten. Het is niet de bedoeling om expliciet woordjes te stampen of zinnen te oefenen of veel aandacht te schenken aan grammatica, een en ander komt geïntegreerd aan bod bij de aangeboden teksten en gedichten, waarbij het ook gaat over de kwaliteit van de taaluitingen. (De docenten hebben een aantal jaren als jurylid veel teksten en gedichten onder ogen gekregen en constateerden grote verschillen in ‘literaire’ kwaliteiten.)

De cursisten krijgen ook gegevens over dichters en schrijvers (o.a. Wilmink en Belcampo).

Aan de hand van taaluitingen komt (vanzelf) de spelling aan de orde. Een les gaat over Twents als onderdeel van het Nedersaksisch, ook hier weer kennismaken met fragmenten van teksten/gedichten uit de diverse taalgebieden (uit Westfalen, Groningen, Stellingwerven, Drente, Salland, etc.) Vier aspecten: schrijven en lezen; luisteren en spreken.

De Twentse, zo men wil, nedersaksiche (droge) humor krijgt aandacht! Dat geldt ook voor de gradaties daarvan: van oubollige leut tot verfijnde ironie/sarcasme/cynisme. Een Twent geeft in de taal ook uiting aan zijn eigen identiteit. (Vaak doorspekt met typische spreekwoorden). Blijkbaar functioneert het Twents in diverse domeinen, o.a. in   de zorg, de religie, (de Twentse Biebel  de Psalmen en Gezangen), de economie,  etc.

Er is geen specifiek lesboek, de docenten zorgen voor toegepast lesmateriaal.

Aanmelden    administratie@museumhengelo.nl

Kosten € 96,00 per persoon.

 

Gegevens over de docenten:

Gerrit Dannenberg was tot voor kort taaldocent aan een scholengemeenschap, is nu directeur van het Rijssens Museum. Hij beheert een Twents Tekstbureau, maakt deel uit van het Twentaal-genootschap, is eindredacteur van ’n Bodbreef, het orgaan van de Kreenk vuur de Twentse Sproak, geeft lezingen in het Twents over het Twents, Is auteur van de bundel Hariekierie, (etc.)

Gerrit Kraa was ook docent Nederlands, werd de eerste dialectconsulent voor het Twents (aan het Van Deinse Instituut dat opging in de Twentse Welle, zit in de redactie van ’n Bodbreef, schrijft columns voor Tubantia  en Hart voor Rijssen. Geeft ook lezingen over Twentse taal en geschiedenis en schreef de verhalenbundel Jewilmke en diverse uitgaven over de streekgeschiedenis.

Terug naar overzicht