Albert Hulshoff Pol

Albert Julshoff PolAlbert Hulshoff Pol (1883 – 1957)
Heraut van het romantische landschap

H.F.W. Jeltes schrijft in juli 1927 in Elseviers Maandschrift “De Romantiek gaat haar verloren terrein in onze kunst weer gaandeweg herwinnen. Op het gebied van de landschapskunst is Hulshoff Pol een harer herauten, wiens klaroen het krachtigst klinkt. Een heftig, zwaar bewogen temperament stuurt, als een rustelooze, onbedwingbare motor, zijn penseelvoering (……….).”

De schilder Albert Gerhard Hulshoff Pol wordt in 1883 in Hengelo geboren. Als kind trekt hij al vroeg de natuur in om te tekenen. Heeft les van de Almelose kunstschilder Arnold Gorter, bij wie hij later in Amsterdam een kamer bewoont. Niet zo verwonderlijk dan ook dat het werk van Hulshoff Pol aan dat van Gorter doet denken.

Na een opleiding aan de Handelsschool in Utrecht bezoekt Albert korte tijd de Rijks Academie in Amsterdam waar zijn leermeesters C.L. Drake en H.J. Wolter zijn. Overigens klikt het niet tussen de heren.
Met Piet Mondriaan, daarentegen, ontstaat wel een bijzonder goede band. Dat begint al bij de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae waar Albert de 11 jaar oudere kunstschilder ontmoet. Samen trekken ze erop uit in de omgeving van Amsterdam (het Gein), en samen schilderen ze in de periode 1906 – 1908 rondom Hengelo. Hun onderwerpen in Twente zijn onder meer het Molenveld bij Saasveld en de Watermolen bij Oele.
Wat de twee kunstschilders bindt is een zoektocht naar het beleven van de natuur en dat te vertalen in Kunst.

De Hengelose kunstschilder die niet alleen schildert, maar ook tekent en etst, krijgt de gouden medaille van Koningin Wilhelmina en de Willink van Collenprijs. Behalve landschappen kiest hij ook voor interieurs, suikerfabrieken, portretten, bloemen en stillevens. Zijn kleurpalet is nogal donker. Werk van Albert G. Hulshoff Pol is onder ander opgenomen in de Rijkscollectie, het Centraal Museum Utrecht, het Singer Museum in Laren en het Goois Museum in Hilversum. Bovendien heeft hij voor de Universiteit van Utrecht portretten gemaakt van de hoogleraren Moll en Ornstein.

In de jaren vijftig heeft hij nog één keer geëxposeerd in de Hengelose Kunstzaal. En dan nu van 16 mei tot 17 augustus de boeiende tentoonstelling zowel de Van Leentzaal, de Stijlkamer als in het Auditorium. Deze laatste zaal is gewijd aan de Bontweverij.

Museum Hengelo heeft een bijzondere tentoonstelling georganiseerd die zeker een reden voor een bezoek waard is. Wij verwachten dat men, na een bezoek heerlijk opgeladen van alle (nieuwe) indrukken, voldaan huiswaarts keert.