zaterdag 26 januari 2019

Boeken te koop

Niet langer een vreemdeling 

Het verhaal van een heel gewoon joods meisje dat vanuit Duitsland met haar ouders naar Hengelo vluchtte toen ze elf jaar oud was. Vijf jaar heeft ze er gewoond. Toen ze op 2 oktober 1942 werd opgehaald om te vertrekken naar Westerbork liet ze haar grote liefde twee briefjes en een aantal foto’s na. Deze documenten vormden het begin van een speurtocht naar het leven van Marga Hoffmann en haar ouders. Waarom kwam ze naar Hengelo? Waarom is ze gebleven? Hoe is het met de rest van de familie gegaan?

Drie jaar is Wybo Miedema op zoek geweest naar gegevens, van Polen tot de Verenigde Staten. Daarom is Marga Hoffmann nu niet langer de vreemdelinge, die zij werd toen haar het staatsburgerschap werd ontnomen.

De uitkomst is een tijdsdocument over het leven van een joodse familie in den vreemde en hun ervaringen in de metaalstad Hengelo in de periode 1937 – 1942.

Titel                Niet langer een vreemdeling

Schrijver        Wybo Miedema

Prijs                € 2,50

 

 

Jaarboek Hengelo 2010-2011 

Het zijn opnieuw Hengelo’s dochters, zonen en kostgangers die dit Jaarboek weer de nodige kleur geven. Nazmiye Oral, geïnterviewd door de burgemeester, Darius Dhlomo in zijn jonge jaren, Hengelose jongens die voor Napoleon sneuvelden ver weg van huis. Maar ook de oorlogsjaren komen in dit jubileumjaar (65 jaar bevrijding) aan bod. De geschiedenis van de tuinman van Auschwitz, operatie ‘Black Tulip’ en hoe ‘het Zout’ de oorlog doorkwam; het zijn fascinerende verhalen. Typisch Hengelose onderwerpen als de beken en industrieel erfgoed tot slot, maken dit Jaarboek weer zeer compleet.

 

Titel                Jaarboek Hengelo 2010-2011

Samensteller Niels Bakker, Martin Fleer, Hans le Loux en Jos Schwertasek

Prijs                € 1,00

 

De boeken zijn te koop aan de balie van het museum aan de Beekstraat 51. 

 

Terug naar overzicht