woensdag 05 september 2018

Cursus 'Je weet niet wat je ziet, ontwikkelingen in de natuurwetenschappen', docent Anne Bleeker

Cursus ‘Je weet niet wat je ziet, ontwikkelingen in de natuurwetenschappen’, docent Anne Bleeker 

 Data               6 nov., 13 nov., 20 nov. En 27 nov.

Aanvang         14:00 uur

Kosten           € 96,00

Aanmelden    administratie@museumhengelo.nl

 

Cursus info.

In de cursus van vier middagen komen het zonnestelsel, het atoom, ziekte en gezondheid en de evolutieleer aan de orde.

De Grieken wisten tamelijk precies wat ze zagen. De zon draait om de aarde, en als straten na regen weer droog zijn, is het water lucht (geen waterdamp!) geworden. En als je een steen loslaat, valt die naar beneden, want die steen bestaat uit aarde, en de natuurlijke plaats van de aarde is beneden. En voor het vervoeren van een last moet je een kracht uitoefenen.

De Grieken dachten alleen maar dat ze het wisten, maar wij weten intussen wel veel beter.

De natuurwetenschap heeft zich uit het Griekse denken ontwikkeld, de overtuiging dat de natuur begrijpelijk, inzichtelijk moet zijn. We nemen er geen genoegen mee met onverklaarbare verschijnselen. Daarom ook is de ontwikkeling van de natuurwetenschappen onomkeerbaar en definitief.

 

De Griekse denkwijze staat dichtbij omdat bijna ieder van ons op jonge leeftijd heeft gedacht dat alles om de stilstaande, platte aarde draait. En ook, nu weten we heel veel niet wat we allemaal zien.

 

Docent Anne Bleeker heeft natuurkunde en filosofie gestudeerd en daarna enige jaren wetenschapsleer gedoceerd. Vervolgens heeft hij in Groningen en Rotterdam aan de universiteit gewerkt op het terrein van bestuur en beheer. Daarna heeft hij nog toen jaar Algemene Natuurwetenschappen gedoceerd in het VWO.

 

Terug naar overzicht