dinsdag 21 augustus 2018

Magazine 'Hengelo toen&nu'

Wil Zwienenberg schrijft over Ruurd Terpstra (1939), een bevlogen vrachtwagenchauffeur bij ‘Engels’ wiens bestemming al vroeg vast stond. En zoals veel middenstanders in die tijd met een zaak aan huis was ook daar sprake van ruimtegebrek. Bovendien stond er ook nog een bananendoos onder Ruurd zijn wieg. Ruim twintig jaar later werd Ruurd benaderd door de eigenaar van de groothandel ‘Engels-fruit engros’ aan de Langelermaatweg met de vraag of hij wilde komen werken in zijn groothandel, een bedrijf met een bananenstokerij.

Hoe Ruurd daarop reageerde, leest u in een mooi verhaal van de schrijfster over een man wiens bestemming al vroeg vast stond.

GRAADS schrijft een prachtig gedicht  over Huttenkloas. En, zoals u dat van de dichter mag verwachten, in het Twents. Aanleiding voor het gedicht is de tentoonstelling ‘Van steppe tot Stork’ die momenteel te zien is in het Archeologiepand van Museum Hengelo aan de Marktstraat 19.

Ook ruim aandacht voor de rubriek ‘Wie, wat, waar en wanneer?’ Een rubriek waarin het Fotoarchief tweemaandelijks op zoek gaat naar ontbrekende gegevens over (historische) foto’s. Deze keer foto’s over Pinksterbruidjes, een klas uit de 1e Ulo aan de Oldenzaalsestraat, een prachtige foto van een familie of mogelijk zelfs een bestuur (dat weet men niet zeker), een foto  van een onbekende klas met daarop mooi uitgedoste meisjes, en een eveneens onbekende foto van een gemengde kleuterklas met daarop drieentwintig kleuters en hun juf die vooral opvallen door de prachtige kragen die de kinderen dragen.

Van al deze foto’s wil Museum Hengelo graag weten wie gefotografeerd zijn, waar de foto is genomen en wanneer die foto is genomen.

2018 is het Storkjaar, omdat het exact 150 jaar geleden is dat de machinefabriek Gebr. Stork & Co. zich in Hengelo vestigde. Het Storkjaar is voor de afdeling Archeologie aanleiding om de geschiedenis van Hengelo voor de industrialisatie te belichten. De expositie ‘Van steppe tot Stork’ begint bij de grassteppen van zo’n 38.000 jaar geleden met de vuistbijl van de eerste Hengeloër, en vertelt het verhaal van de bewoners van Twente vanaf de prehistorie en het ontstaan van Huys Hengelo en het dorp. De expositie   eindigt in het jaar 1841.

In elke uitgave van Hengelo toen&nu beschrijft Jos Schwertasek in het artikel ‘De straat waarin wij wonen’ de geschiedenis en verklaring van straatnamen in de gemeente Hengelo. Deze keer enkele straten die beginnen met de letter ‘S’: Sophiastraat, Sparweg, Spinnersweg, Spechtweg, Spoelsterstraat en Spoorstraat. Bovendien maakt de schrijver met de lezer een wandeling door Hengelo in 1880. En schrijft hij over de jaren dertig.

Prachtig en helder geschreven verhalen die elke lezer vanaf begin tot eind zal boeien.

‘Dit is het schip van mijn ouders waar ik op geboren ben in april 1947.’ Zo begint het artikel van G. Koekoek over de eerste ketels van Stork na de Tweede Wereldoorlog in de insteekhaven in 1946. Het transport van de ketels is toch wel een beetje historisch te noemen. Het waren immers de eerste stoomketels die na de Tweede Wereldoorlog geproduceerd zijn bij Stork Hengelo voor de Elektriciteitscentrale in Rotterdam. In het artikel vaart de lezer mee op de motordekschuit DYNAMO, wat staat voor Door Yver Naar Maatschappelijke Opbouw.

En onder de kop ´Komst van een snelweg zet familiehotel op zijspoor´ schrijft Theo Leoné over hoe Hengelo zwaar gehavend uit de oorlog komt ; 550 panden totaal verwoest en nog eens 45 panden krijgen het etiket zwaar beschadigd. En dat in een stad die tot dat moment tot de meest dynamische van Nederland behoort. De bombardementen betekenen ook een forse klap voor het plaatselijke hotelleven. Na de oorlog was er grote behoefte aan hotelcapaciteit. In het artikel laat de schrijver Peter Kole aan het woord. Halverwege de jaren vijftig neemt het aantal hotels in Hengelo toe tot achttien. Vrijwel uitsluitend familiehotels. Maar wat de hotels vooral parten ging spelen was de toenemende mobiliteit. En dan volgt de komst van de snelweg, die in het begin van de jaren zeventig Twente bereikte.

Een indrukwekkend verhaal over de uiteindelijke teloorgang van familiehotels in Hengelo.

In het Auditorium van het museum aan de Beekstraat 51 is momenteel de tentoonstelling ´Hoogspanning. Het gevecht om de IJsselcentrale op 01 april 1945´ te zien waarin de Hengelose verzetsheld Theo van Loon centraal staat. Gerard van Houweninge schrijft over het laatste oorlogsjaar en sluit daarbij aan op de tentoonstelling.

En op de vraag of wij in onze stad markante Hengelo´ers hebben, is het antwoord JA. Jan van Alsté schrijft over een van hen; restauratie architect Henk Methorst  De architect vertelt in het artikel over de plagen die Hengelo hebben getroffen.  Niet zo verwonderlijk dan ook dat de titel van het artikel luidt ´Henk Methorst en de plagen van Hengelo´.

Dit alles en nog veel meer is te lezen in het magazine Hengelo toen&nu. Een magazine dat zesmaal per jaar verschijnt en aan de balie van het museum voor slechts € 3,95 te koop is.

Donateurs ontvangen het magazine gratis.