donderdag 19 april 2018

Tentoonstelling 'Theo van Loon'

Tentoonstelling: ‘Hoogspanning. Het gevecht om de IJsselcentrale op 01 april 1945’

Datum                        Zondag 6 mei t/m eind november

Toegang                    € 5,00 (jongeren t/m/ 18 jaar en donateurs GRATIS)

Locatie                       Museum Hengelo, Beekstraat 51

Openingstijden         Zie www.museumhengelo.nl

Museum Hengelo organiseert een bijzondere tentoonstelling naar aanleiding van een door de Hengelose verzetsheld Theo van Loon in de Tweede Wereldoorlog verrichtte heldendaad.

Theo van Loon (Maastricht 1920-Hengelo 1945) komt als vijftienjarige tiener in 1935 naar

Hengelo. Samen met zijn ouders en twee zusjes komt het gezin van Handelsagent-Inspecteur bij de Nederlandsche Spoorwegen (NS), Adrianus van Loon, aan de Deldenerstraat 115 te wonen.

Op een drukke zaterdagmiddag, 18 maart, 1944 verricht Theo als spoorman een heldendaad;

hij weet eigenhandig een munitiewagon, die is beschoten en in brand is geraakt, los te koppelen

van een langere munitietrein, die in zijn geheel dreigt te ontploffen, waardoor hij de stad Hengelo ‘met groot gevaar voor eigen leven’ voor een zeer grote ramp behoedt. Als in september 1944 de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten worden gevormd is Theo van de partij.

Op 1 april 1945 voert ‘soldaat’ van Loon van de BS, samen met 24 strijdmakkers, een verbeten strijd om behoud van de Electrische Centrale te Hengelo. In deze strijd verliezen drie BS-ers hun leven, waaronder Theo van Loon.

In een indrukwekkend boek, uitgangspunt voor de tentoonstelling, heeft Martin Meijerink Theo van Loon definitief uit de vergetelheid gehaald.

De tentoonstelling bestaat uit ensembles, die een verhaal vertellen

• Jeugdjaren en opleiding Theo van Loon
  • Het oorlogsgraf