dinsdag 05 februari 2019

UITGELICHT!

Doorlopend: Tentoonstelling ‘Tegen de stroom in’ met schilderijen van Henk Thüss. Locatie Van Leentzaal, Museum Hengelo aan Beekstraat 51.

Doorlopend: Expositie ‘Van steppe tot Stork’. Locatie Archeologiepand aan Marktstraat 19.

‘Hoe mooi is Hengelo wel niet’, schrijver/journalist Gijs Eijsink en fotografen vertellen over hun werk en hun bijdrage aan het boek.

Datum                  Dinsdag 19 februari

Aanvang              19:30 uur

Toegang              €5,00 (donateurs € 2,50)

Locatie                 Auditorium, Museum Hengelo – Beekstraat 51

In september 2017 verscheen het boek Hoe mooi is Hengelo wel niet. Tevens vond in HeArtGallery een tentoonstelling plaats van de vergrote foto’s uit het boek. Boek en tentoonstelling waren een initiatief van de Hengelose schrijver/journalist Gijs Eijsink.

In het boek reageren 61 min of meer bekende (oud-)Hengeloërs op de vraag hoe mooi de stad wel niet is. Politici, kunstenaars, schrijvers, bekende Nederlanders, journalisten, ondernemers, topsporters en andere Hengeloërs en ex-Hengeloërs beschouwden de stad anno 2017 en wezen daarbij een locatie aan waarvan een foto is gemaakt door een gekwalificeerde Hengelose fotograaf.

De foto’s uit het boek werden enkele maanden op groter formaat tentoongesteld in HeArtGallery. De makers waren Agnes Booijink, Alphons B. ter Brake, Erna ter Haar, Christian van der Meij, Nicole Tanke en Metin Yirtici.
Eind 2018 stelde Eijsink de foto’s beschikbaar aan Museum Hengelo waar ze intussen in enkele ruimtes een mooie plek hebben gekregen.

Op dinsdagavond 19 februari is het de beurt aan de fotografen Nicole Tanke en Metin Yirtici.

Lezing plus rondleiding langs zijn tentoongestelde schilderijen door kunstschilder Henk Thüss.

Datum                  Woensdag 20 februari

Aanvang              19:30 uur

Toegang              €5,00 (donateurs € 2,50)

Locatie                 Auditorium, Museum Hengelo – Beekstraat 51

In Museum Hengelo de is tentoonstelling ‘Tegen de stroom in’ te zien met  schilderijen van Henk Thüss. De titel doelt op zijn abstracte wijze van schilderen. Tegen de stroom in heeft te maken met het feit dat abstract schilderen tegenwoordig uit is. En dat heeft volgens Thüss met de tijdsgeest te maken, niet met de kwaliteit.

De in Hengelo geboren kunstschilder werkt sinds jaren aan een kleurrijk, abstract en expressionistisch oeuvre, dat inmiddels zijn weg heeft gevonden via bedrijven, kunstuitleen en verzamelaars.

Tijdens het werken speelt hij in op dat wat er ontstaat. Soms leidt dat spontaan tot directe resultaten, maar vaak helpen andere impulsen het werk weer verder. Hoewel hij ook met acryl op papier en doek schildert, heeft olieverf toch zijn voorkeur. Maar ondanks dat de aanlooptijd daarvoor veel langer is, ervaart hij het eindresultaat als meer uitdrukkingsvol.

De lezing bestaat uit twee delen:

In het eerste deel vertelt de kunstschilder alles over zijn werk, de wijze waarop hij te werk gaat, zijn onderwerpen , enz. Vertelt hoe hij door Willem de Koning werd geïnspireerd.

Vervolgens gaat hij met de bezoekers naar de Van Leentzaal en bespreekt zijn tentoongestelde schilderijen. Thüss maakt duidelijk waarom spanning en vorm zo belangrijk zijn. Geeft antwoord op de vraag waarom hij soms kleine lijsten gebruikt en dan weer helemaal geen lijst. Het gaat immers over het spel met de kleuren. Ook worden antwoorden gegeven op vragen als: Wanneer wordt door hem gebruik gemaakt van acryl en waarom? Wanneer kiest hij voor vloeistof? Of voor het maken van een ets? De veelzijdige kunstschilder neemt de bezoekers in gedachten mee naar zijn atelier waar hij nog dagelijks aan het werk is.

Tijdens de rondleiding vertelt Joke Thüss alles over de voorwerpen van keramiek die zij heeft gemaakt en tentoongesteld zijn. Legt uit waarom bepaalde voorwerpen bijzondere vormen hebben gekregen. En hoe er met kleuren wordt omgegaan. Kortom, u maakt op een aantrekkelijke wijze kennis met de werkwijze van haar.

Bovendien is keramiek van Joke Thuss te zien. Prachtige beelden die op zich een verhaal vertellen.

Voor meer informatie per activiteit verwijzen wij u naar de Agenda.