woensdag 19 december 2018 14:00

'Groot Driene toen en nu', bijeenkomst voor bewoners uit de wijk

Derde wijkbijeenkomst Groot Driene,

gebied de Zwavertshoek, het wijkdeel tussen Zwavertsweg en spoorlijn naar Oldenzaal

Datum          19 december

Aanvang       14:00 uur

Toegang       GRATIS

Locatie         De Tempel — Kasbah

Na twee zeer succesvol verlopen interactieve bijeenkomsten, nu al weer de derde bijeenkomst over het project ‘Groot Driene, toen en nu’. Indien u meer wilt weten over Groot Driene of die kennis daarover met anderen wilt delen, wordt u van harte uitgenodigd door Museum Hengelo naar de bijeenkomst te komen. Museum Hengelo organiseert de bijeenkomsten in samenwerking met de Stichting Erfgoed Hengelo met steun van de wijkorganisatie Groot Driene.

Na de historie vanaf de marke Groot Driene komt de realisatie van de wijk aan de orde met verhalen, kaarten en foto’s. Denk niet alleen aan woningbouw maar ook aan het Winkelcentrum, de Kasbah, het Swafert, de scholen en het sportcomplex. Bewoners vertellen over de bouw van hun huis en de gebeurtenissen daarna. Deelnemers kunnen foto’s meenemen om aan anderen te tonen en om de geschiedenis van de 50 jaar oude wijk vast te leggen.

Groot Driene wordt in een aantal bijeenkomsten in de wijk behandeld. Deze derde bijeenkomst is in de Tempel — Kasbah. Dus een goede gelegenheid om dit gebouw eens van binnen te zien.

Antwoorden worden gegeven op vragen zoals: Welke drie plannen zijn ooit voor Groot Driene ontwikkeld? Waar programmeer je een winkelcentrum? Waarom werden in Groot Driene geen Sterflats gebouwd? Waarom staat Hengelo hoog op de wederopbouwlijst genoteerd? Wat waren de oorspronkelijke grenzen van Groot Driene?  Waar liggen nu nog belangrijke grensstenen? En hoe kan het dat inwoners in verschillende plaatsen hebben gewoond zonder ooit te verhuizen? Ook komt de bouw van de Kasbah uitvoerig aan de orde en komt een antwoord op de vraag waarom ATC uit Groot Driene vertrok om zich in de Slangenbeek te vestigen.

De antwoorden komen in presentaties van Hans de Gruil,  Gerrit Welberg, Fred van der Ven en Gerrit ter Welle. Bovendien zijn er diverse (historische) foto’s van Willem Hoefsmit over de invulling van de wijk en foto’s met onbekenden door Wil Zwienenberg.

In 2019 volgen nog bijeenkomsten over De Anninks- en Nijhofshoek en het Buitengebied.

Eind 2019 komt er een speciale uitgave van het magazine Hengelo toen&nu over Groot Driene die huis-aan-huis in de wijk wordt verspreid.