woensdag 26 september 2018 14:00

Lezing 'de Wilhelminaschool' door Gerrit Welberg

In het kader van ‘150 jaar Stork’ organiseert Museum Hengelo een expositie in het Auditorium. Een belangrijk onderdeel van het Storkjaar zijn lezingen die eveneens in het Auditorium worden gehouden.

Vandaag de lezing ‘de Wilhelminaschool’ door Gerrit Welberg.

Toegang         5,00 (donateurs 2,50)

Locatie           Museum Hengelo, Beekstraat 51

Expositie en lezingencyclus

De combinatie van expositie en lezingen in Museum Hengelo geven een mooi beeld van ‘150 jaar Stork’. De expositie  toont de meest uiteenlopende Stork objecten. En in het verlengde daarvan worden in de maanden september en oktober diverse (Stork)lezingen georganiseerd.

Expositie

Onder de objecten bevinden zich onder meer: een achttal panelen met stamboom van de familie Stork en foto’s van hun woonhuizen. De panelen worden afgewisseld met foto’s van de heren C.T. Stork (Charles Theodoor, stichter Machinefabriek), D.W. Stork (oudste zoon van C.T.), C.F. Stork (jongste zoon van C.T.) en H.C. Stork (ook een zoon van C.T., de derde van de drie gebroeders die tientallen jaren lang de Machinefabriek in Hengelo hebben geleid).

Van Wils Broggel, die in het verleden door Stork een positie als ‘bedrijfskunstenaar’ aangeboden krijgt, zijn twee sfeervolle schilderijen over Stork producten te zien. En in vitrines zijn kleine objecten van en over Stork geplaatst, terwijl drie maquettes een goed beeld geven van Stork producten en (technische) tekeningen van die producten. Een glasplaten camera uit 1888 waarmee duizenden opnamen zijn gemaakt van de fabriek, de mensen die er werkten en de producten die geproduceerd werden, maakt de expositie compleet.

Lezingencyclus

Onderstaande lezingen zijn gepland:

• Dinsdag 11 september 14:00 uur: ‘Hotels na de Tweede Wereldoorlog’ door Theo Leoné
  • Zondag 16 september 14:00 uur: ‘Machinefabriek en modelmaatschappij’ door Hans Morsinkhof
  • Woensdag 19 sept. 14:00 uur: ‘Schilders Bob Stork Damen en Wils Broggel’ door Jos Schwertasek
  • Woensdag 26 sept. 14:00 uur: ‘Wilhelminaschool’ door Gerrit Welberg
  • Vrijdag 5 oktober 19:30 uur: ‘Stork villa’s’ door Hans de Gruil
  • Zondag 7 oktober 14:00 uur: ‘Stork, samen met Fluor de toekomst in!’ door Martijn Glass
  • Zondag 14 oktober 14:00 uur: ‘Heel Hengelo trilt, (scheeps)diesels’ door Wil Kuipers
  • Zondag 21 oktober 14:00 uur: ‘Stork Suiker in Ethiopië’ door Hans de Gruil
  • Dinsdag 23 oktober 19:30 uur: ‘Stork Hijsch’ door Helmig Kleerebezem