Textiel

Vanaf 1830 kwam de textielproductie in Nederland op gang. Na de afscheiding van België viel de productie uit Vlaanderen weg. Rond 1850 veranderde de industrialisatie de handmatige productie: stoommachines in fabrieken namen het spinnen, spoelen en weven over. En in Hengelo kwam een weefgoederenfabriek van Stork, de Nederlandse Katoen Spinnerij en een fabrieksschool. Tot de crisis in de jaren ’70 van de vorige eeuw heeft de textielindustrie in Twente en ook in Hengelo een belangrijke rol gespeeld.

De textiel collectie in Museum Hengelo bestaat uit een diverse aansprekende artikelen: kleding uit de vorige eeuw in alle soorten en maten. Bijvoorbeeld ontwerpen van Dick Holthaus (de eerste Nederlandse ontwerper en industrieel vormgever), werkstukken van leerlingen van de Antoniusschool en kleding uit vooraanstaande Hengelose winkels zoals Bischoff, Tasche en Richardson. Ook is een ruime collectie van Garenfabriek Bieze Stork & Co te zien in het museum.

Hebt u vooral interesse in textiel of wilt u vanuit een opleiding over kleding meer weten over deze bijzondere collectie? Maak gerust een afspraak met één van onze medewerkers, die gespecialiseerd is in textiel.

Eén van de oudste kledingzaken van Nederland is de firma Oostvogel, sinds 1795 was deze firma in Hengelo gevestigd. Begonnen als petten- en hoedenmakerij, later als specialist in herenkleding en bontwerken. De kledingzaak sloot in 2007 voorgoed haar deuren aan de Enschedesestraat.