Popmuziekkamer

Popmuziekkamer (docu. samenstelling en regie Museum TV, zie ook www.museumtv.nl )

 

De Popmuziekkamer vertelt het verhaal van de opkomst van de popmuziek in Hengelo. Met foto’s en voorwerpen van clubs en bands uit de sixties. Roemruchte clubs zoals de Rootie Tootie, de Easy-Beat, Koala Beat en tientallen bands als The Spiders en FAGHM. Door een werkende jukebox, een flipperkast, een Puch brommer, foto’s en muziekinstrumenten wanen bezoekers zich in de jaren zestig. Retro!

 

Wat gebeurt er in de beginjaren? 

Eind jaren 50 wordt de Rock ’n Roll in Hengelo geïntroduceerd. Vooral de Nederlands-Indische jeugd begint met bandjes zoals The Boomerangs. Rond 1963 richt Theo Elschot de Rootie Tootie club op en komt er meer leven in het uitgangscircuit. In Nederland zijn Gert Timmermans (uit Enschede), Anneke Grönloh en Rob de Nijs tieneridolen. In Engeland breken de Beatles en Rolling Stones door. Als in 1965 hier de beat doorbreekt begint Hans Borchert in Hengelo de Easy-Beat club. Op meer locaties treden veelal lokale beatbands op zoals in De Ark, de Cavern, de Koala Club, het Beetshuis en de Dieselstraat. In 1967 wordt de popmuziek psychedelisch en dat heeft zijn uitwerking op de het uitgangsleven. Jongeren stappen na sluiting van Black Magic over naar Het Kreejennus en starten daar Fashion. Later gaat dit jongerencentrum naar de Willem de Clerqstraat en wordt Fashion landelijk bekend. 

Het jaar 1968 vindt het tweedaagse popfestival ‘Trip for Flowers’ plaats in het kader van 100 jaar Metaalstad. Ook krijgt Hengelo met de start van discotheek De Herbergh, een regionale trekker.

Eind jaren 60 worden koffieclubs populair. Barbarossa en de Peuk zijn de eersten. In 1970 komt De Trap in de Pastoriestraat in het pand waar nu De Cactus zit.

Werkgroep Poparchief Hengelo

In Museum Hengelo wordt de ontwikkeling van de Hengelose popmuziek vanaf de jaren vijftig achterhaald door een werkgroep en vastgelegd op de website van het Poparchief Twente. Ook staat in bijna elk nummer van Hengelo Toen en Nu een artikel over clubs en bands uit de beginperiode.